donderdag 6 december 2018

Vandaag was het eindelijk zover!

Jaja, die lieve Sint kwam vandaag ook bij ons langs met zijn grappigste piet.

Een tijdje geleden vertelde de juf dat hij zou komen.
We bouwden ons thema stilaan op tot vandaag het hoogtepunt, nl het bezoek van de Sint op onze school.

Eerst en vooral vertelde de juf dat de Sint bij ons ging komen. Wie is dat de Sint, wat komt die doen, waarom,... Adhv een aantal vragen stonden we even stil bij wat we al weten. 
De juf nam een groot papier en hing dat op middenin het themabord. Hoe meer we te weten kwamen, hoe meer prenten we er rond hingen.

De eerste dag van ons thema gingen we op ontdekking in kleurprenten. We benoemen heel wat woordenschat ivm de Sint terwijl we kleurden en onze schrijfmotoriek oefenden.

Uit ons eerste verkennend gesprek kwamen we te weten dat de Pieten pakjes meebrengen. 
In de inpakhoek probeerden we net zoals de pieten speelgoed in te pakken. Niet zo simpel hoor. In een klein papier past bvb geen grote auto. Het papier bleef ook niet dicht zonder een plakker. We hebben gezwoegd om dingen ingepakt te krijgen hoor.



We vertelden ook dat Sint een staf heeft om mee te stappen, maar hoe ziet die er uit?
De pieten brengen ook koekjes mee, maar van waar komen die? De bakpieten moeten ze eerst nog bakken.


Op de dvd van Dag Sinterklaas zagen we dat de pieten heel goed op het dak kunnen stappen, ook als ze een zware zak mee hebben. Dat proberen wij ook eens uit.



We ontdekken een jutte zak. We voelen dat die niet zacht is, maar ruw en sterk. We proberen met verf en zand ook een ruwe zak te schilderen. En misschien komen we al tot vormgeving? Thuis moet je maar eens kijken of je de zakvorm herkend.


We vertellen ook dat de Sint naar hier komt met de boot. Een hele grote stoomboot. In de blokkenhoek proberen we er enkele te bouwen.


Wanneer de juf op een dag met een zwarte veeg op haar wang in de klas zit, vertellen we dat dat komt van de schmink. Maar hoe komt het dan dat zwarte piet helemaal zwart is? We vertellen over het roet, vuil zijn, wassen,...
We kiezen zelf iets om onze witte piet mee zwart te maken. Verf, potloden, rollers, schmink,...




En we gaan op zoek naar: ' wat is een schoorsteen?'
We kijken door de ramen naar de huizen en het dak van onze school. We zoeken een schoorsteen in onze school. En we proberen schoorstenen te bouwen waar de pieten in kunnen klimmen.
We stempelen ook de stenen van een schoorsteen.



En we kleuren een pietje die er mag in klimmen.

We vertellen ook dat Sinterklaas op zijn verjaardag naar onze refter komt.
Als er iemand jarig is dan zingen we een liedje. We maken een kroon, maar oei dat kan niet voor de Sint want die heeft al een mijter. Maar misschien kunnen we hem een cadeautje geven.
We gaan samen aan de slag. We willen de Sint ook wat vertellen over ons circus, dus maken we voor hem een schilderij van een clown met gekke vingerhaartjes.


We schilderen elkaars vingers en drukken die af.


En dan is het afwachten...... Duurt het nog lang voor Sint komt? Of niet lang?


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten